Krajina gejzírov a speváčky Bjork

22. októbra 2014, dado, z každého rožku, málo.

Určite je všetkým jasné, že budem písať o Islandskej republike, skrátene, o Islande. Je to krajina, ktorá mnoho ľudí fascinuje avšak málokto o tejto krajine niečo vie.

 

Island je ostrovný štát s dátumom vzniku 1. decembra roku 1918. Odvtedy krajina prešla rozkvetom, či už kultúrnym alebo jazyčným. Prvými osídlencami tohto skalnatého ostrova plného gejzírov boli Nóri a Kelti, ktorí ostrov osídľovali koncom 9. a začiatkom 10. storočia. Hlavným a zároveň najväčším mestom je Reykjavík.

Drvivá väčšina obyvateľstva sú Islanďania germánskeho pôvodu. Pozitívnou správou je fakt, že ich počet pomaly, ale isto stúpa. Postupom času a aj imigráciou rôznych národov sa tento etnický obraz mení na multi-kultúrnu spoločnosť. Aktuálne krajinu osídľuje 1000 poliakov (neoficiálne zdroje udávajú počet 10 000 prisťahovalcov z Poľska), taktiež imigranti zo Španielska, Chorvátska, Filipín, Kolumbie, Portugalska a pod.

 

Takmer 79,1% obyvateľstva sa hlási k evanjelickej cirkvi, čo predstavuje asi 250 000 obyvateľov. Takmer do 16. storočia bol Island rímskokatolíckou krajinou, avšak reformáciu na už spomínanú evanjelickú cirkev tu násilím zaviedli Dáni. Imigráciou sa tu nepatrne rozšírili aj iné náboženstvá, ako Pravoslávny, Islam, Budhisti a 0,5% obyvateľstva sa hlási k pohanskému kultu Asatru.

 

Islanďania sú hrdými predkami Vikingov a mnoho obyvateľov môže vystopovať svoj pôvod až k prvým osadníkom v Knihe osadníkov (Ladnama bok).

 

 

V roku 1949 sa Island pripojil k NATO, v roku 1951 bola na území Islandu postavená americká základňa, temer 5 rokov po odchode amerických vojsk z krajiny. V roku 2009 podala krajina prihlášku na vstup do Európskej únií a o rok oficiálne začali prvé prístupové rokovania. Zaujímavosťou je fakt, že Island je súčasťou Schengenského priestoru.


island original krasy-islandu i41031w460h276xyz1001 191120