Založ si blog

Krajina gejzírov a speváčky Bjork

Určite je všetkým jasné, že budem písať o Islandskej republike, skrátene, o Islande. Je to krajina, ktorá mnoho ľudí fascinuje avšak málokto o tejto krajine niečo vie.

 

Island je ostrovný štát s dátumom vzniku 1. decembra roku 1918. Odvtedy krajina prešla rozkvetom, či už kultúrnym alebo jazyčným. Prvými osídlencami tohto skalnatého ostrova plného gejzírov boli Nóri a Kelti, ktorí ostrov osídľovali koncom 9. a začiatkom 10. storočia. Hlavným a zároveň najväčším mestom je Reykjavík.

Drvivá väčšina obyvateľstva sú Islanďania germánskeho pôvodu. Pozitívnou správou je fakt, že ich počet pomaly, ale isto stúpa. Postupom času a aj imigráciou rôznych národov sa tento etnický obraz mení na multi-kultúrnu spoločnosť. Aktuálne krajinu osídľuje 1000 poliakov (neoficiálne zdroje udávajú počet 10 000 prisťahovalcov z Poľska), taktiež imigranti zo Španielska, Chorvátska, Filipín, Kolumbie, Portugalska a pod.

 

Takmer 79,1% obyvateľstva sa hlási k evanjelickej cirkvi, čo predstavuje asi 250 000 obyvateľov. Takmer do 16. storočia bol Island rímskokatolíckou krajinou, avšak reformáciu na už spomínanú evanjelickú cirkev tu násilím zaviedli Dáni. Imigráciou sa tu nepatrne rozšírili aj iné náboženstvá, ako Pravoslávny, Islam, Budhisti a 0,5% obyvateľstva sa hlási k pohanskému kultu Asatru.

 

Islanďania sú hrdými predkami Vikingov a mnoho obyvateľov môže vystopovať svoj pôvod až k prvým osadníkom v Knihe osadníkov (Ladnama bok).

 

  • Island je závislý od zahraničného obchodu
  • V roku 930 bol na Islande vytvorený prvý parlament na svete
  • najdôležitejším odvetvím je  rybolov
  • Islanďania termálne pramene využívajú predovšetkým na vykurovanie domov
  • Iba malá časť Islanďanov má priezviská. Islandské meno sa obvykle skladá z krstného mena a patronyma.

 

V roku 1949 sa Island pripojil k NATO, v roku 1951 bola na území Islandu postavená americká základňa, temer 5 rokov po odchode amerických vojsk z krajiny. V roku 2009 podala krajina prihlášku na vstup do Európskej únií a o rok oficiálne začali prvé prístupové rokovania. Zaujímavosťou je fakt, že Island je súčasťou Schengenského priestoru.


island original krasy-islandu i41031w460h276xyz1001 191120

Túžba

10.11.2014

Sedím v kancelárií za počítačom, dokončujem daňové priznanie. V tom moje oko zazrie niečo, čo doposiaľ nevidelo. A možno aj áno, avšak v tejto chvíli, v aktuálnej citovej rozloženosti, v danej situácií, ktorá bola presne načasovaná pre túto chvíľu, som ju zbadal. Jemné vlasy dopadajúce až na samí spodok jej úzkeho, krásneho trupu. Vlasy, ktoré sú hnedé [...]

Realista

23.10.2014

Čo to vlastne je, ten život. Vstávať 2/3 života na ôsmu do práce s vedomím, že idem tam, kde to z duše nenávidím. Kde sa budem celý deň míňať s tými tvárami, ktoré sú tak prázdne, z ktorých úplne vyhasol život už niekedy v minulosti. Kde mi bude za chrbtom stáť manažér, ktorý bude v jednom kuse narážať na nejaké plány a ciele, ktoré sú nesplniteľné. [...]

taraba

Taraba odvolal riaditeľa Správy NP Slovenský kras Milana Olekšáka

02.05.2024 10:52

Poverený riadením národného parku bude od piatka Martin Golian.

Čína, Záplavy, Povodne, Lejaky, záchranári na člne

Počet obetí nešťastia v Číne, kde sa po silných dažďoch prepadla diaľnica, stúpol na 48

02.05.2024 10:39

Čínska štátna televízia CCTV podľa agentúry AFP uviedla, že kolaps bol "prírodnou katastrofou", ku ktorej došlo "pod vplyvom vytrvalého silného dažďa".

študenti, Brezno, Nostalgia

V Brezne sa vrátili desiatky rokov v čase. Okrem socialistického bytu nechýba ani vyšetrovacia miestnosť ŠtB

02.05.2024 10:34

Nostalgia za minulými časmi, ktoré nemuseli byť ideálne, no zato plné pekných spomienok z detstva či mladosti, určite zasiahne nejedného návštevníka breznianskej expozície zo života socializmu.

Europarlament / Europoslanci /

Aké právomoci má Európsky parlament?

02.05.2024 10:30

Ako europarlament svoje právomoci vykonáva a aký vplyv majú jeho rozhodnutia na každodenný život občanov EÚ vrátane Slovenska?

dado

Ó áno, rozvaha

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 10748x
Priemerná čítanosť článkov: 3583x

Autor blogu